уторак, 14. јул 2015.

Како ће Загреб да обележи две деценије од погрома и прогона Срба из Хрватске: На параду 4. августа долазе војне снаге Немачке и Британије. Могућ прелет авиона Ф16 и хеликоптера "црни соко" ...

ОДНОСИ Србије не само са суседима, већ и са великим западним силама, озбиљно су уздрмани последњим дешавањима око сребреничког јубилеја, могли би додатно да се закомпликују већ за неколико дана - због плана Хрватске да годишњицу "Олује" - "прослави" војном парадом.
 У Хрватској славе масовно убијање и егзодус цивила
У Хрватској славе масовно убијање и егзодус цивила
Према нашим сазнањима, Загреб је свим чланицама НАТО упутио позив да учествују у маршу 4. августа, на двадесетогодишњицу почетка погрома, а позив су већ прихватиле војне снаге Немачке и Велике Британије. Извори "Новости" тврде и да се очекује долазак америчких борбених авиона Ф-16 и хеликоптера "црни соко", затим авиона из састава енглеског ваздухопловства, борбених авиона из Чешке и Мађарске, који би требало да прелете преко Загреба.
Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је да ће учешће страних војски на паради у Загребу Београд схватити као веома јасну негативну поруку према Србији:
- Нама су замерали што смо послали војску на војну параду у Москву, поводом обележавања победе над фашизмом. А сада су, на параду коју Хрватска организује поводом акције у којој је убијено више хиљада и протерано више стотина хиљада Срба, позване и војске неких других земаља. Њихово учешће сматраћемо антисрпским ставом.
ДАН СЕЋАЊАВладе Србије и Републике Српске договориле су се на недавној заједничкој седници да убудуће заједнички обележавају 5. август као Дан сећања на страдале и прогнане Србе. Тог дана биће одржан парастос у Цркви Светог Марка, одакле ће окупљени кренути у шетњу до Ушћа, где би требало да буде положен камен темељац за споменик страдалим Србима у оружаним сукобима деведесетих. Планирана је и свечана академија у Сава центру.
Иван Мркић, саветник председника Србије Томислава Николића, каже нам да је Дачићева изјава поводом евентуалног учешћа страних војски на паради коју припрема Загреб "сасвим оправдана":
- Србија ће с пажњом пратити на који начин ће наши суседи, али и остале државе, узети учешће у планираним манифестацијама у Загребу, које поруке ће се слати том приликом. Хрватска и Србија имају потпуно другачије виђење "Олује", за нас је то симбол страдања српског народа.
Како је "Новостима" речено у Главном стожеру оружаних снага Хрватске, "свакодневно стижу пријаве страних земаља за учешће у паради", али организатори засад не желе да открију ко ће све доћи у Загреб. На питање јесу ли позиви били упућени и војним снагама земаља у окружењу, па и из БиХ, из Загреба није добијена ни потврда ни деманти.
Главно обележавање "Олује" у режији хрватске власти, на којем ће бити комплетни државни врх Хрватске и страни амбасадори, биће 5. августа у Книну. Ових се дана ужурбано ради на уређењу града, на 24 градилишта. Биће отворен музеј "Олује" на книнској тврђави и постављен споменик Фрањи Туђману. На книнској тврђави јуче је била и председница Колинда Грабар Китаровић, која је обишла спомен-плочу на којој пише да су на том месту током 1991. "били заточени и убијани хрватски бранитељи у Книну од војне постојбе Капетана Драгана".
ПОСЛЕДЊА ВЕСТ
АМЕРИКАНЦИ НЕ ДОЛАЗЕ У ЗАГРЕБ!
Америчке војне снаге у последњем тренутку су отказале учешће на војној паради 4. августа у Загребу. Било је предвиђено да амерички војници учествују у самом мимоходу, а да изнад Загреба надлећу амерички авиони и хеликоптери. Протокол је предвиђао да из Италије до Загреба долети борбенои авион Ф16, али је све отказано и у Загреб стижу само два америчка генерала.
У Загребу је отказивање Американаца доживељено као хладан шок и разочарање. Иако је Загреб настојао свим снагама да убеди Американце да не отказују учешће то се на крају ипак догодило, па нису помогла ни уверавања на недавно одржаном Кроација самиту у Дубровнику. ”Новости” сазнају да је хрватска страна већ прошлог викенда, баш у Дубровнику, добила званичну информацију да амерички војници не долазе у Загреб. Наводно ни главни секретар НАТО-а Јенс Столтенберг није у Дубровнику показао велико занимање да дође на годишњицу „Олује“. Дипломати који су продужили боравак у Дубровнику кажу да је и српска дипломатија била веома активна последњих дана, уверавајући своје европске и америчке партнере да због стања у региону није добро да војници земаља НАТО-а дефилују Загребом.
Све је изгледније да улицама Загреба неће ходати ни енглески и немачки војници, иако је било најављено да ће војне снаге тих земаља иучествоватио на паради. За сада су учешће најавили Словенци, који ће послати десет гардиста и три авиона „Пилатус“.
У Министарству одбране које припрема војну параду и даље не желе да се изјашњавају које су земље потврдиле, а које отказале учешће на паради.


'Олују' славе уз НАТО авионе | Регион | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Из пристиглих писама

  • УСПОМЕНЕ И ПРИКЉУЧЕНИЈА - 16.12.2022. То није снимила жена чије фотографије волим, већ ја, посматрајући кроз балкон наше друге куће чуда светлости и део хоризонта на југозападу. Хор...
    Пре 4 месеца