УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

среда, 06. јул 2016.

Семе из бакиног ормара - парадајс

Јабучар као бостан / Зорица ГЛИГОРИЈЕВИЋ | 05. јул 2016. 18:13 | У пластенику Живојина Антића из Ћуприје ниједан парадајз на струку није лакши од килограма
НАЈВЕЋИ парадајз у пластенику Живојина Антића (40) из Ћуприје достигао је тежину од 1,64 килограма, а ниједан није лакши од килограма. За седам година, колико узгаја домаћи јабучар, ово је највећи комад, јер је пре њега најтежи измерени комад имао килограм и по. Реч је о сорти старој три деценије, коју је узгајала његова покојна бака Милосава. Успешан пољопривредник хибридног парадајза по струку може да произведе око седам килограма, док Живојин убере најмање 10 килограма. Квадрат Живојиновог пластеника даје 50 килограма, а хибриди највише око 30 килограма парадајза.
- Можда још неко у Србији може да произведе парадајз ове величине, али само по један комад, а сваки мој парадајз је џиновски - оцењује Живојин, који је запослен у ћупријској Кафилерији. - Семе сам нашао у бакином ормару пре петнаестак година. Нисам баш знао од чега је. Парадајз је и те прве године био велики. Ова сорта може да се узгаја и као хибрид, али мислим да је тајна у искључиво органском прехрањивању које му много више погодује. Највеће примерке чувам за семе које сваке године даје овако велике плодове.
Како би био органски производ, Живојин га искључиво прехрањује преко корена и прска само копривом или гавезом, који је богат калцијумом, калијумом, магнезијумом, цинком, бакром, селеном и органским баријумом, који је у природи тешко наћи у органском облику. Парадајз углавном производи за сопствене потребе, а мању количину продаје онима који купују органске производе, али зато продаје расад.
Овај млади пољопривредник пре пет година почео је да производи и најљуће паприке на свету. Семенски материјал је добио од пријатеља из Индије, а потом је преко интернета склопио пријатељства са произвођачима широм света који су му слали семена разних врсти љутих паприка. Годишње произведе тону папричица, такође на органски начин. Највећи је произвођач љутих паприка на Балкану, јер на његовом имању расте 58 разних врста. Под пластеницима има 1.200, а "на отвореном" 1.000 струка.
ЉУТА И ЛЕКОВИТА
ЉУТЕ паприке имају лековито својство, које им даје капсаицин. Према Сковиловој скали, којом се према количини капсаицина мери љутина паприке, домаћа паприка просечно садржи 30.000 сковила, а максимално 80.000 сковила. Живојин производи паприку са 2,5 милиона сковила.
    = извор: Новости
      један од коментара уз ову репортажу: Dule Los Angeles 05. јул 2016. 20:26 
Zivoine,ako imas"gram mozga" batali se kafilerije i posveti se uzgoju -Paradajza. Podigni plastenik na 1 hektar,i uzgajaj na tradicionalan,seoski nacin.Kao i tvoja baba.Batali se velikih komada i rekorda. Sve tradicionalnio i prirodno. Izdrzi prve godine,i ne uzdaj se u-Drzavu.Sam,i svake godine sve vise.Sa organskom robom,bices velikii gazda u Evropi. Zapad,tj.,bogati lopovi, ne pitaju za cenu-Prirodne hrane.Znaju kakvim sljamom oni truju Svet,pa hoce sebe da zastite.Iskoristi sto imas i znas.

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови